zaterdag 13 februari 2016

Feestje.

Heb ik vandaag een feestje? Nee, niet echt eigenlijk.
Maar waarom dan deze titel....
Omdat ik eindelijk aan een quilt ben begonnen waar ik heel lang geleden de lapjes al voor geknipt heb.
Soms gebeurt dat, dan begin je ergens aan en dan komt er iets (of meerdere ietsen) tussen en blijft het in de kast liggen.


Misschien zijn er onder jullie wel lezers met een heel goed geheugen die zich nog kunnen herinneren dat ik deze foto liet zien van een quilt die ik toen wilde gaan maken. Een boerenbruilofsquilt.
Ik had er over geschreven op 29-11-2014, dus geeft niets als je dat niet meer weet :-)


De quilt staat in dit oude boek dat ik op Marktplaats kocht destijds.
Er staan meer leuke projecten in, maar deze grote vond ik wel erg mooi, hoewel ik het patroon natuurlijk verklein, want hij zou eigenlijk meer dan 2 x 2 meter worden en dat past hier nergens.
Mijn quilt wordt 1.25 x 1.25 m, dus soms weer priegelwerk, maar daar houd ik wel van.


Omdat ik vrijwel geen ruitjesstof had, heb ik toen deze leuke kleine geruiten en gestreepte lapjes gekocht. Die lagen natuurlijk ook al die tijd trouw te wachten totdat ze aan de beurt waren.


De patroondelen staan in verschillende maten in het boek en dus niet op ware grootte.
Het was veel werk om alles uit te rekenen hoeveel ik de verschillende onderdelen moest vergroten of verkleinen. Maar uiteindelijk lag alles afgedrukt op mijn tafel en kon ik aan het middenstuk beginnen, het bruidspaar!


Daarna heb ik alles zoals ik het wilde maken op een groot stuk papier gelegd.
Natuurlijk wordt het weer wat anders dan het patroon. Zo maak ik alle voorstellingen rechtop op de quilt en niet aan de zijkanten om hun kant en aan de bovenkant op de kop. Dat vind ik voor een quilt aan de muur niet zo leuk staan.
Hier zien jullie de plaatjes wat dichterbij:





Ziet er zo nog niet uit, maar ik weet zeker dat het goed gaat komen.


De tekening van het middelpaneel heb ik daarna overgetrokken op de stof.
Hier nog op mijn oude lichtbak die ik inmiddels verkocht heb. De nieuwe werkt veel fijner.


Daarna het leuke uitzoeken van de stofjes voor de man en de vrouw. Wel opletten met knippen dat de ruiten en strepen netjes recht lopen :-)
Dit lag dus zo ruim 14 maanden te verstoffen op mijn werktafel. Zelfs de poes had zich er een keertje op genesteld... grrr....!!!
Weet je wat nu zo'n feestje is?
Er aan werken!


Want dat heb ik gedaan deze week. Toen ik eenmaal begon was ik niet meer te stoppen (het middenpaneel is nu klaar) en ik kan jullie wel vertellen: elke steek aan deze quilt is een feestje!
De komende tijd is dus één groot feest :-)
Trouwens.... er was van de week nog een iene miene klein feestje: ik hoorde het eerste lenteliedje van een merel! Wat een prachtig hoopvol geluid is dat, want die winter.....  :-(  :-(

Tot slot nog wat quiltweetjes:
De kromme rijgnaalden die ik laatst liet zien om je quilt zonder pijnlijke vingers te dubbelen, kan je kopen bij Laura's Quiltatelier in Amersfoort. Heb haar gemaild en ze stuurt ze ook op als je te ver weg woont.

Misschien zijn jullie wel met een quilt bezig met veel rondjes?
Dit zag ik bij iemand op haar blog. Een snelle en handige manier om mooie rondjes te maken.
Klik HIER en kijk naar het filmpje.
Heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het lijkt me wel handig, beter dan eerst alles rijgen.

Zo, nu lekker verder met mijn feestje.
Ik wens jullie ook een feestelijke week toe.
Liefs,
Floor

13 opmerkingen:

 1. Inderdaad Floor, het wordt een feest om aan deze quilt te werken. Mooie stofjes heb je gekocht, lekker plattelanderig. Je hebt gelijk dat je alle figuren rechtop zet, dat staat toch veel mooier. Uit je enthousiaste verhaal maak ik op dat je niet meer in de lappenmand zit maar deze hebt omgekeerd. En nu maar graaien in de stofjes. Veel succes maar vooral veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik snap dat dit een feestje is! En je hebt je feestje ook tot in de puntjes voorbereid Floor. Toen ik de foto van je stofjes zag, ja ... toen kreeg ik in gedachten taferelen rond de boerderij ... Wat een ontzettend leuke quilt ga je maken. En dan alles in aangepaste maten, je bent een kei!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit word een groot feest Floor. Zo goed voorbereid
  Mooi hoor, een uitdaging is helemaal jou ding denk ik.
  Het filmpje heb ik al een paar keer bekeken, ga het zeker uit proberen.
  Fijne Zondag.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals jij het beschrijft, dan wordt het inderdaad een waar feestje! Het ziet er nu al erg leuk (en zorgvuldig gekozen en bedacht) uit. Ga je nu geen 1x meer overslaan met blogjes lezen (deed ik toch al niet ;-) )
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me je feestgevoel helemaal voorstellen Floor! Wat een enige quilt wordt dat! Superknap ook met al die kleine appicaties!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Floor,

  Wat een leuk project! En het is er ook echt weer voor, lekker binnen een feestje bouwen ;)
  Veel plezier en een fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig Floor. Zo leuk om aan een nieuwe quilt te beginnen kleurtjes te zoeken en er een feestje van te maken. Dat fijne werk is echt iets voor jou net zoals jou eigen idee.
  Applicatie is soms nodig maar niet zo mijn ding ik heb er wel bewondering voor om al die kleine stukjes vast te zetten.
  Fijne zondag.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Floor het was al een feestje om dit blogje te lezen. Kan me helemaal voorstellen dat het een feest is om met deze quilt bezig te zijn. Wat leuk weer dat je hem gaat verkleinen. Vind het bruidspaar helemaal leuk en zo netjes, super. Heel veel feestvreugde nog gewenst bij het maken van deze quilt. En wij genieten weer lekker met je mee. Groetjes, Brigitta

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is écht een feestelijk logje Floor! Echt iets voor jou met het applicatiewerk. Ook zo leuk met die ruitjesstofjes er in. Dat wordt weer een plaatje, dat weet ik zeker. Heel veel plezier er mee en een hele fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wonderful applique, love the design.
  Greetings,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke quilt! Appliqueren vind ik ook zo fijn om te doen. Knap dat je alles zo op de maat maakt die jou beter uitkomt, lijkt me een heel gepuzzel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig, helder verhaal! En wat een feestje dat ik jouw blog ontdekt heb! Dit gaat een heel mooie quilt worden. Heel veel plezier ermee! Ik ga je vorderingen zeker volgen.

  BeantwoordenVerwijderen