donderdag 27 januari 2011

Mijn wollen Welsh quilt.

In mijn weblog heb ik het steeds over de 3 quilts waar ik momenteel aan bezig ben.
Maar eigenlijk zijn het er 4.
Al een hele tijd ben ik bezig met een Welsh quilt van wollen stoffen.
Het begon allemaal met het prachtige boek over Welsh quilts van Jen Jones dat ik bij Quiltmania had gekocht.
Alleen al toen ik de foto's bekeek wilde ik direct beginnen, zo mooi! Het zijn allemaal antieke quilts die in het boek staan.
Als je leest hoe ze er soms aan gekomen is..... nee niet via Marktplaats, maar onder meer door boerderijen af te gaan.
De mensen daar beschouwen die "oude lappen"  als een oude deken.
Ze heeft ze in schuren gevonden, over een zieke koe, of over een oude tractor.
Die mensen zullen hoogst verbaasd zijn geweest dat ze "die oude rommel" wilde kopen, of misschien kreeg ze de quilts wel in ruil voor een gewone deken.
Maar ze zijn schiltterend.


De quilts zijn heel intensief gequilt, met de mooiste patronen. De wollen quilts (zie de foto op de omslag) zijn ook intensief gequilt, maar de patronen zijn daar wat eenvoudiger.
Maar juist die kleuren spreken me zo aan. Allemaal neutrale lapjes uit de lappenmand en dat gecombineerd met dat felle rood!

Maar goed, ik ging er ééntje maken, alweer een hele tijd geleden.
Maar dat werd eerst stofjes verzamelen, want ik had helemaal niks in wol.
De meeste quiltwinkels verkopen ook geen dunne wollen stoffen, dus dat werd weer Marktplaats.
Ik heb lang gezocht en gekocht, ook in winkels, totdat ik eindelijk genoeg soorten lapjes had.
Zo leuk: ik kreeg zelfs een kapotte zwart gestreepte wollen broek gratis aangeboden van iemand hier uit de buurt, nadat ik een oproepje voor lapjes op Marktplaats had gezet.
Na het knippen de top in elkaar genaaid.
Dat ging best makkelijk met die wollen stof, ook al was het vrij dik van kwaliteit, alleen waar de verschillende hoeken samen kwamen was het vrij moeilijk door de dikte.
Toen het quilten..... dat viel wel tegen. Een quiltring ging niet. De stof was te dik en rekte te veel uit door de ring. Het is best lastig quilten zonder quiltring, vooral in het midden van de quilt, maar het is gelukt.
Op schoot zoals ik gewend ben, ging ook niet, te zwaar.
Nu ben ik al maanden bezig om hem boven in mijn atelier op tafel te quilten. Daar ligt hij dan op, zodat het gewicht op de tafel is en de quilt gemakkelijk heen en weer schuift.
Een quiltnaald.... dat ging niet, veel te kort. Dus ik quilt nu met een grove naainaald en ook de steken worden wat groter dan normaal.
Maar ik moet zeggen, het wordt toch wel heel mooi.
Was eigenlijk bang dat je het quiltwerk helemaal niet goed zag in de wollen stof, maar het geeft toch wel een mooi effect.

Nou vooruit, jullie krijgen vast een stukje te zien. Natuurlijk niet helemaal, dat komt pas als hij helemaal klaar is.
Ik ben iets over de helft met het quilten, dus nog even geduld.

4 opmerkingen:

 1. Zo dat ziet er bijzonder uit. Wat een toer zeg om deze quilt te maken. En het geduld dat je ervoor hebt. Mijn complimenten hoor.
  Ik doe het je niet na. Ik hou het maar bij soepele katoentjes.

  Groetjes Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele onderneming met die wollen stofjes. Als het geheel te zwaar wordt op je schoot, kun je overwegen de strijkplank te gebruiken, zittend op een kruk die je in hoogte kunt verstellen. Ik heb dat al meerdere keren met succes gedaan.
  Groetjes, Marianne K.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder boek lijkt me dat. Zo leuk, de manier waarop zij in het bezit van die quilts is gekomen. Haha, geen marktplaats, maar terplekke. Jouw quilt wordt geweldig. Zeker een geduldwerkje, maar ontzettend de moeite waard. Fijn weekend Floor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de beurs in Houston stonden een aantal winkeltjes waar ze wollen quiltstof verkochten en er hingen ook wollen quilts. Zooooo mooi en zo'n warme uitstraling. Maar de stof was wel heel erg duur.

  BeantwoordenVerwijderen