donderdag 26 mei 2011

Sunshine and Shadow quilt in de steigers.

Het heeft een tijdje geduurd, maar na het aan elkaar zetten van 729 stuks 3 x 3 cm blokjes van allerlei kleurtjes effen katoen, met daar omheen een paarse rand, is de top van mijn Amish Sunshine and Shadow quilt klaar!
Hier is hij dan, ik vind hem zelf heel erg mooi geworden.
Hij zit nu in de rijgdraden, klaar om gequilt te worden. Mijn weblog is naar deze quilt genoemd, en het zou leuk zijn als hij af is als ik mijn één-jarig bestaan vier als blogger (24 november), maar dat zou toch moeten lukken denk ik.
Ik moet nu opeens denken aan iets dat ik laatst in een quiltblad las, namelijk dat er allerlei kant en klaar stoffen te koop zijn.
Ik bedoel dan stoffen met daarop gedrukt blokken met patchwork en zelfs met applicaties. Even aan elkaar zetten en klaar is Kees!
Als dat nu ook eens kon met deze quilt? Zo'n lap waar al die blokjes al op voorbedrukt zijn? Hè bah, nee! Dan is er toch immers niets meer aan?
Kan ik net zo goed bij Blokker of Ikea een kant en klare quilt kopen voor weinig geld.
Het gaat toch (ook) om het doen, er een stukje van jezelf in leggen?
Nee, kant en klaar is me veel te gemakkelijk.
Over gemakkelijk gesproken....
Ik vond van de week in mijn kast 2 oude strijkijzers die nog van mijn opa zijn geweest.

De beste man (ik heb hem nooit gekend) was kleermaker. Hij maakte prachtige jurken, mantelpakjes en jassen en had wel een trap naaimachine, maar geen elektrische strijkbout.
Ik strijk mijn quilttops met mijn stoom strijkijzer (niet te heet!), maar hij moest deze oudjes op de kachel zetten om ze te verwarmen. Hij had er meerdere, want ze waren natuurlijk weer snel afgekoeld.
Ik vraag me eigenlijk af hoe hij dat deed in de zomer, als de kachel niet brandde.

Ik was helemaal vergeten dat ik ze had, en nu staan ze leuk in mijn atelier. Is mijn opa er een beetje bij, want wie weet heb ik wel een beetje aanleg met naald en draad van hem geërfd.

Wat ook af is, is mijn mola metde papegaaien. Het is een vrolijk geheel geworden, met leuke kleurtjes en borduurwerk.

Ze zien er lief uit die twee. Ze zitten gezellig samen op een tak te kwebbelen. Ze hebben geen lapjes bij zich, maar het zouden zo maar twee quiltsters kunnen zijn haha! Want houden wij ook niet van een kwebbeltje op zijn tijd?

10 opmerkingen:

 1. Hoi Floor. Je hebt je naam -sunshine and shadow- waar gemaakt!!! Als hij klaar is iets voor de kopfoto van je blog...? Prachtig is hij. Heerlijk dat hij nu in de 'steigers' staat en dat redt je best joh, voor de 24e november.
  Wat leuk dat je die strijkboutjes van je opa nog hebt. Die hebben familie geschiedenis.
  Ooohhh, en die papegaaien. Daar vergaap ik me steeds weer aan. Lieve groet van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie had t over saaie solids? Het is prachtig, in het echt zullen de kleuren nog mooier zijn. Ambitieus om in november klaar te zijn, je kunt maar beter 'gewoon' genieten van je werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je weer mooi werk afgeleverd Floor geweldig. De strijkboutjes kunnen ook op gas verwarmd worden. Met zo'n kleintje streek mijn moeder altijd de strikken voor in mijn haar. Altijd een bijpassende bij m'n jurk. En o wee als je in de regen had gelopen. Hij staat nu bij mij mooi te wezen op de kachel.
  Geniet van je papegaaien als je aan het quilten bent. Ze kijken er vergenoegd naar. Groetjes Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Floor,

  Wat is dit mooi geworden! En als hij straks (nou ja, 24 november dan.....) gequilt is, zal het helemaal een plaatje zijn.
  De papegaaien zijn ook zó leuk, vrolijke kleuren, daar blijf je naar kijken.
  Mijn schoonouders hadden zulke strijkboutjes altijd op de vensterbank staan. Waar ze na hun overlijden gebleven zijn? Geen idee, best jammer eigenlijk....
  Fijn weekend!

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh, Floor, wat is dit een perfecte quilt geworden, ik zou er de riebeld van krijgen, maar ik vind het een knap staaltje werk, mooi ook die oude strijkijzers, wij moeten ze ook nog ergens hebben.

  groetjes, Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Floor,

  De sunshine and shadow quilt is prachtig. En wist je dat er in Noordbroek een strijkijzer museum is? Misschien een leuk idee om daar eens een kijkje te nemen. Mocht je deze ijzertjes op het gas (vuur) willen gaan verwarmen, vergeet je dan niet om er een warmhoudplaatje onder te doen. Want anders wordt hij zwart aan de onderkant.


  Doe kant en klare lappen is ook niet echt mijn pakkie an.

  Veel groeten van Jantje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. p.s. wanneer je een verhaal o.i.d. hebt gedownload dan staat het in het blauwe balkje. Ga je daar in staan, en dan op het woordje -openen- (of erop dubbelklikken) dan moet het verhaal wel op je scherm komen.

  succes. van Jantje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een *super* kleuren hebben je 2 quilts zeg, zowel je Amish als de Mola. Mooi! Laatst op een beurs in Rotterdam hing bij een stand een kleine applicatiequilt, alleen was dit een voorbedrukte afbeelding: er was alleen rondom de applicaties gequilt. Dan vind ik echte applicaties toch veel mooier...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een super "oogst" laat je hier zien. De Amish-quilt is een plaatje en de twee mola's , ook zo mooi.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Floor,
  Bij het zien van de papegaaien moet ik meteen denken aan een gedichtje dat een vriendin op school had geleerd en dat zij weer aan mij heeft geleerd:

  Er waren eens twee papegaaien
  in één en dezelfde kooi
  Een rode, een bijzonder fraaie
  en een groene haast evenzo mooi.

  Ze konden elkaar niet lijden,
  ze pikten elkaar op de kop.
  En wat ze dan allemaal zeiden...
  dat schrijf ik maar liever niet op.

  Ze wilden niet samen zitten
  op één en dezelfde tak.
  Ze lustten geen zonnepitten
  uit één en dezelfde bak.

  Nu hebben de twee papegaaien
  ieder een kooi apart.
  Daar zitten ze te lawaaien
  en roepen ze evenzo hard:

  "We waren toch zo tevreeën.
  We hadden het samen zo mooi.
  We willen weer met z'n tweeën
  in één en dezelfde kooi!"

  Groeten van Barbara

  BeantwoordenVerwijderen