zondag 26 februari 2012

Het verhaal van mijn eerste quiltje.

Omdat ik eigenlijk niets nieuws heb om te laten zien, nou ja alleen weer een paar huisjes en een paar sterren, maar dat wordt ook zo saai, zal ik eens vertellen over mijn allereerste quiltje.

Dit is hij dan, en na al die jaren vind ik hem nog steeds erg leuk. Het begon 6  1/2 jaar geleden allemaal toen ik toevallig langs de etalage van Carol Cox in Utrecht liep.
"Leuk" dacht ik, "daar ga ik even naar binnen".
Je begrijpt het al, ik was gelijk verkocht toen ik dat allemaal zag, en heb me direct opgegeven voor een beginners cursus die in september begon.

De groep was al jaren bezig en begon net aan een Mariner compas. "Dat wil ik ook" zei ik tegen Maria, maar nee, ik moest bij het begin beginnen, dus met het tekenen van de blokken voor een sampler.
Hè bah, oefenblokken, dat wilde ik helemaal niet.
Het quiltje dat het uiteindelijk geworden is staat ook niet bij mijn diashow, omdat het niet mooi is (nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig).
Wel netjes genaaid, maar gemaakt van allerlei restjes doorelkaar, omdat ik niet wist dat het later aan elkaar ging. Had verwacht dat het oefenblokken waren voor in de map met patronen.

Ik had me voorgenomen om thuis niets aan quiltwerk te doen, alleen op les, maar na het maken van het eerste patchworkblok ging het al helemaal mis: ik wilde een echte quilt maken!
Niets oefenblokken, en ik zocht in een boek (dat ik ook al direct had gekocht) een mooi patroon uit.
Niet van die eenvoudige blokken, gelijk iets wat er mooi en moeilijk uit zag.
Zoals Maria later tegen me zei, ik wilde al hollen voordat ik kon lopen, dus gelijk naar de winkel voor stoffen.
Ben daar wel 1  1/2 uur binnen geweest voor stofjes voor dit quiltje, maar ze hadden geen mooie randstof die hier voor geschikt was.
Uiteindelijk ging ik toch met 3 lapjes de deur uit, twee vermoeide verkoopsters achterlatend.
Maar thuisgekomen vond ik de stof toch niet geschikt voor dat patroon en besloot er een quiltje van 9 gelijke blokken van te maken.


Toen al koos ik voor een sterpatroon en wat me opvalt: toen ook al voor de wat "vuile" kleuren waar ik nog
steeds zo van hou. Elke dag was ik er mee bezig, zodat het vele maanden eerder klaar was dan mijn sampler
Het hangt in mijn atelier en met kerst hangt het in de kamer, omdat ik het best een beetje een kerstquiltje vind en dan geniet ik er nog steeds van, en moet dan denken aan mijn turbulente begin van mijn quiltliefde, een liefde die hopelijk altijd zal blijven.........

5 opmerkingen:

 1. Ik denk dat iedereen dit in zich heeft, iets willen maken wat je echt mooi vind, en niet wat je voorgeschreven wordt. Vooral zo doorgaan, als het niet lukt, uithalen en overnieuw beginnen. Zo krijg je uiteindelijk wat je graag wilt bereiken.

  Groetjes Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verhaal, Floor en het is best bijzonder dat je liefde voor bepaalde kleuren gebleven is. Ik heb in mijn quiltleven heel wat heen en weer gehopst tussen de felle en zoals jij ze noemt "vuile" kleuren. Zelfs nu doe ik dat nog. Kijk maar naar mijn huisjes. Ik was vast van plan voor de warme kleuren te gaan, nou niet dus, er zit al van alles tussen. Leuk om over na te denken, hoe dat nou komt en zo!
  Het is overigens een leuk quiltje geworden. Ik kan me goed voorstellen dat je er nog steeds niet op uitgekeken bent.
  Enne..... je hebt me met dit verhaal inspiratie geleverd voor een nieuw logje, binnenkort.

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Floor. Ik kan het me zo goed indenken, dat hollen van je. Natuurlijk wil je een échte quilt maken, en wel direct! Nou, het is je wel gelukt hoor. Je hebt het helemaal in de vingers. Dit zijn toch prachtige quiltjes.
  Je Japanse is een plaatje!!! Geen wonder dat je dochter hem graag wil hebben. Ze is een bofferd hoor met zo'n moeder. Lieve groet van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie quilt en door het verhaal erachter nog mooier. Ik herken het maken van een grote quilt ook dat wilde ik ook want ik kon al heel goed naaien ik moest alleen maar even weten hoe het zat met het in elkaar zetten dacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om over je allereerste quilt te lezen en ook over hoe het quilten bij jou ontstaan is.

  BeantwoordenVerwijderen