zaterdag 27 april 2013

Zusje.

Vaak lees ik op verschillende blogs over een zus waar dan samen leuke dingen mee wordt gedaan.
Ik had ook een zus, maar deze week was het alweer 10 jaar geleden dat ze op 60 jarige leeftijd is overleden.
Het kan dan "al" 10 jaar zijn, maar ik mis haar nog steeds.
Ter herinnering aan mijn zus Nora (ze noemde zichtzelf Noortje) heb ik in 2008 deze kleurige quilt gemaakt.


We hebben natuurlijk onze jeugd samen doorgebracht, maar toen hadden we nog niet zoveel samen.
Zij hield van lezen en ik was altijd aan het knutselen. Samen met de 5 jaren leeftijds verschil (zij was de oudste) maakte dat we niet veel samen deden.
Maar dat veranderde toen ik een tiener werd.


Leuk is ie hè! De sterren zijn van Kaffe Fasset stoffen, de enige keer dat ik die kocht.
De quilt stelt de hemel voor en elke ster is iemand die daar is heen gegaan.


De sterren op de buitenrand zijn zielen die net aankomen, en de lege plekken zijn voor zielen die nog moeten komen. Zo had ik het bedacht toen ik de quilt ging maken.


Mijn zus had natuurlijk haar eigen ster. In het midden heb ik de tekst afgedrukt die zij op een mooie bos bloemen had laten bevestigen die ik van haar kreeg na haar overlijden. (Had ze via een vriendin van haar geregeld).
Die tekst ontroerd me nog steeds, elke keer als ik hem lees.....


Nog even op het hekje van de tuin voor een mooi overzicht.
Weet je wat zo leuk is?Pas toen ik hem ophing, zag ik dat er naast haar ster een lege plek was.
Een lege plek..... natuurlijk voor mij, dan kunnen we de schade weer inhalen en lekker bijkletsen.
We hebben namelijk wat afgepraat.
We hebben jaren samen op hetzelfde kantoor gewerkt in dezelfde typekamer.
Toen mijn man en ik een groot huis kochten is zij daar ook gaan wonen en hebben we 17 jaar lief en leed gedeeld in dat huis.
Toen we verhuisden zagen we elkaar toch nog elke week en vaak ook nog even bellen.
Samen op vakantie, samen op familiebezoek, samen dagjes uit, samen huilen en heel veel lachen, ze paste op onze kinderen... kortom ze was er altijd.
Een enkele keer denk ik nog wel eens: "moet ik even aan Nora vragen".... ze wist toch immers alles van mij en alles van vroeger?


Deze foto's staan hier naast me op het bureautje dat van haar was en waar ik op mijn laptop al mijn berichtjes schrijf. De rechtse, van ons samen in onze tuin is 2 dagen voor haar dood gemaakt.
Ik kijk er elke dag naar.
Al wil ik dolgraag lekker met haar bijpraten, ook wil ik wel 90 jaar worden om alle mooie quilts te kunnen maken die ik nog in gedachten heb, en te genieten van het leven en van iedereen die me lief is.
Maar ik weet zeker dat ze wel op me wacht en dat ze af en toe bij me is.
Dag lieve zus, dit blogje is voor jou!

15 opmerkingen:

 1. Wat een ontroerend verhaal Fleur. Wat mooi dat je het verlies van je zus in zo'n mooie quilt hebt verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Floor, wat een mooi en aangrijpend verhaal vertel je hier. En wat heb je een prachtige quilt gemaakt als herinnering aan je zus. Ik heb (jammer genoeg) nooit een zus gehad. Die had ik vroeger en ook nu nog wel graag gehad. Samen kletsen en leuke dingen doen. Daarom ben ik ook zo blij dat ik 3 dochters heb. Ik geniet ervan als ik zie wat die meiden aan elkaar hebben.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Floor,
  Wat een indringend verslag van bijzondere zussenliefde. En wat troostvol om op zulke waardevolle jaren en momenten terug te kunnen zien. Deze prachtige quilt is een waardig eerbetoon aan een lieve zus, en met de uitleg erbij wordt hij nog specialer. Ik heb geen zus, maar denk heel vaak aan hoe het geweest zou zijn als ik er wel een had gehad... Ik lees regelmatig bij je (via Chris bij jou terecht gekomen) maar reageer door tijdgebrek bijna niet.
  Je maakt prachtige dingen.
  Liefs van Rian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi verhaal. En zo'n mooie quilt die je voor je zus hebt gemaakt. Prachtige sterren zijn het. Mooie stoffen.
  Heb 2 dochters en die hebben ook helemaal niks gemeen. Ze schelen ook 5 jaar. Wordt gewoon blij van jou verhaal, door te lezen dat dat bij jullie ook zo was en dat het allemaal goed is gekomen. Het zal met mijn meiden ook goed komen. Dat zegt iedereen wel maar voor nu is het zo jammer. Al dat geruzie en gekijf.
  Wordt maar lekker 90 (of meer hoor). In gedachten is ze altijd bij je.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ontroerend en mooi verhaal met een bijzondere quilt en een bijzondere zus. De band die jij met je zus had had ik mijn mijn broertje. Ik herken het gevoel van gemis heel erg en wil hem ook af en toe nog bellen. Heel veel sterkte gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Floor, wat vertel je hier prachtig en liefdevol over je zus. De quilt is erg mooi en bijzonder, koester de quilt en de herinneringen aan je zus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontroerend. Eerst even verwerken, later meer.

  Liefs Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi quilt, en lieve en goede herinneringen aan je zus.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Brok in de keel. Prachtig Floor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn dat jij zo veel mooie herinneringen aan je zus hebt en prachtig dit quiltje dat jijm aan haar hebt opgedragen met haar tekst in de ster. Ik kwam via Chris op jouw blog en vind het leuk om je te gaan volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een ontroerend lief verhaal. Ja, het kan hard zijn wanneer een geliefde de wereld verlaat, Mooie herinneringen heb je aan haar. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Floor, je hebt een heel ontroerend en ontzettend mooi logje geschreven over je dierbare zus. En wat een prachtige, fleurige quilt heb je gemaakt als aandenken aan haar.
  Heel bijzonder dat ze jou een bos bloemen liet bezorgen na haar overlijden. Het is wel heel duidelijk dat jullie een innige band met elkaar hebben. Dat is iets dat blijft! Een knuffel van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat lief,Fleur! Raakt me zo...
  En reken maar dat dat plekje naast haar ster voor jou is...
  Liefs, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. kom hier toevallig op je blog en de titel spreekt mij meteen aan...zusje. Meteen flitsen mijn gedachten naar mijn 1 jaar jongere zusje die helaas ook niet meer leeft. En dan lees ik jouw liefdevolle verhaal over jouw zus, wat een lieve foto van jullie samen! En je verhaal over die mooie quilt met de sterren...het raakt mij. En wat mij opvalt is de vrolijkheid die van je quilt afstraalt..de stofjes, de kleuren...het is goed daar bij de sterren! Dank je wel voor dit blogje. Groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ach wat een ontroerend mooie quilt! Prachtig hoe je dat bedacht hebt van al die sterren.

  BeantwoordenVerwijderen