dinsdag 15 maart 2011

Het verhaal achter de quilt.

De titel "Het verhaal achter de quilt", ik weet het, die komt uit Quiltnieuws van het Quiltersgilde.
Leuk die rubriek, want heel vaak zit er een heel verhaal achter een quilt. Vooral als er bijzondere stoffen gebruikt zijn.
Maar ik heb ook een quilt met een verhaal, mijn Afrikaanse quilt gemaakt van Vlisco stoffen (juni 2010).
Hij staat bij mijn diashow, maar ik haal hem nog een keertje voor het voetlicht.


Het begon allemaal met een artikel in het Quiltnieuws over quilts gemaakt van Vlisco stoffen. Dat wilde ik ook wel! Een nieuw "Wimmetje" was weer geboren.
Vlisco stof wordt gemaakt bij de Vlisco fabriek in Helmond, en al snel kwam ik er achter dat ze ook een winkel hadden bij die fabriek.
Maar helaas werden daar alleen maar grote lappen verkocht, bijvoorbeeld voor een rok, blouse of jurk.
Verder is deze stof in Nederland niet te koop, omdat het allemaal bestemd is voor export naar Afrika.
Daar worden ze voornamelijk gekocht door de Afrikanen met een goed inkomen, want goedkoop is het niet.
Maar Marktplaats bracht zoals altijd weer uitkomst.
Daar vond ik een advertentie van iemand die kleine lappen aanbood.
Hele kleine lappen van een soort stalenboek, en ook wat grotere.
Daar dus veel stofjes aangeschaft en het leuke werk van het ontwerpen kon beginnen!
Na het ontwerp gemaakt te hebben (beetje van een patroon en een beetje van mezelf) op ware grootte kon het knippen en naaien beginnen.
Maar al snel merkte ik dat mijn mooiste lap, die welke ik het meest wilde laten terugkomen in de quilt op verschillende plekken verteerd was.
Sommige lappen waren ook al heel oud. Deze mooie, met veel zwart erin was dus niet zo goed meer, maar ik heb de beste stukken uitgezocht, "dan alleen maar in het midden gebruiken" dacht ik.
Alle stukjes stof heb ik op vlieseline gestreken om het voor de zekerheid te verstevigen, en al snel was de top klaar en helemaal naar mijn zin.Hier ligt hij klaar om doorgeregen te worden.
Toen begon het doorquilten en al snel merkte ik dat de stof door het quilten toch nog kapot ging ondanks de versteviging. "Niet op letten, gewoon doorgaan", was mijn idee "dat staat wel lekker antiek".
Maar toen ik het middenstuk klaar had en zag dat ook de strookjes stof (geel met groene "pijlen") tussen de gekleurde blokjes-stof helemaal uit elkaar begon te vallen, wist ik: dit kan zo niet!Als je de foto vergroot kan je zien hoe kapot de stof is op alle zwarte onderdelen.
Later las ik ergens op internet dat zwarte verf vroeger niet zo goed was dan tegenwoordig en dat stof met zwart ook eerder verteren zal op de zwarte onderdelen.
Wat nu te doen?
Mijn eerste reactie was: weg ermee, ik heb er al geen zin meer in!
Maar dat vond ik toch wel heel erg jammer van al het werk en de mooie stoffen.
Nieuwe stof dan op die plaats in het midden?
Alle stoffen heb ik er tenslotte bij gehaald en geprobeerd om te kijken hoe het zou worden.
Niets kon mijn goedkeuring wegdragen, niets was zo mooi als de stof die nu kapot was.
Na heel lang dubbel, wikken en wegen heb ik toch uit verschillende stoffen een nieuw middenstuk gemaakt, en het eerst in elkaar gezet en toen over het kapotte deel geappliceerd.
Ook die kleine groen met gele pijlen lapjes heb ik voorzien van een nieuw laagje stof.Als je het niet weet zie je er niets van, maar ik weet dat mijn mooiste stofje er onder zit, en het blijft jammer.
Maar dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan en ik heb er inmiddels vrede mee en geniet van mijn Afrikaanse Vlisco quilt!

4 opmerkingen:

 1. Wat zal jij gebaald hebben Floor toen je er mee bezig was. Maar nu wil je hem nooit meer kwijt denk ik. Een troetelkindje dus. Geniet er maar van, zoveel dubbel werk. Groetjes Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge Floor, jij hebt wel ervaring met oplappen en ook met Marktplaats. Ik vind het knap hoor zoals je dat hebt gedaan. Trouwens, dat Vlisco, wat voor soort stof is dat? Speciaal katoen of zo? Is het erg dun en kwetsbaar? Lijkt me lastig om mee te werken. Een hele bijzondere quilt is het, prachtig! Een ├ęchte van Rijn, haha!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om het verhaal achter jouw vliscoquilt te lezen. Het grappige is dat in dat bewuste quiltnieuws mijn vliscoquilt staat afgebeeld. Ga hem toch maar weer eens opzoeken....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het nieuwe lapje vind ik eigenlijk nog mooier ! Prachtig gedaan !

  BeantwoordenVerwijderen