zaterdag 30 mei 2015

Probeerseltje.

Al vele jaren ben ik fan van Janet Bolton. Velen hebben nog nooit van haar gehoord, maar zij maakt kleine naieve kunstwerkjes van stof die over de hele wereld worden tentoongesteld en verkocht.


Nadat ik het besteld had, heb ik nog maanden moeten wachten op haar nieuwste boek, eindelijk viel het deze maand in de bus.
Ben helemaal weg van haar kleine creaties, zal er eens een paar laten zien uit dit boek.
Oohh, die meisjes aan het strand, ik smelt als ik het zie.
Al jaren denk ik, "dat ga ik ook eens proberen"...


Heb inmiddels al haar boeken die in het Nederlands zijn verschenen.
Als je de werkjes ziet denk je in de eerste instantie "nou dat ziet er niet moeilijk uit".
Maar vergis je niet, dat zogenaamde slordige werken is moeilijker dan precies werken, want dat zijn we zo gewend en hebben we zo geleerd.
In haar boeken legt Janet duidelijk uit hoe zij het doet.


Nadat je bedacht heb wat je wilt gaan maken en de stofjes hebt uitgezocht, is het de bedoeling dat je de delen uitknipt op ware grootte, zodat je kunt zien hoe het wordt en steeds iets kan veranderen, net zolang totdat het naar je zin is.
Aangezien ik gek op kipjes ben, werden het kipjes en zonnebloemen.


De randen heb ik al vastgenaaid, en besloten om deze donkere onderstof te gebruiken.
Zoals je ziet schijn de bovenstof een beetje door, dat is ook de bedoeling.
Ook mag de ruitjesstof scheef lopen. Eigenlijk mag alles, niets is fout.


De onderstof wordt vastgenaaid aan de randen, maar zo dat er nog een klein stukje uitsteekt dat je blijft zien.


Dan alle delen opnieuw uit de stof knippen, maar dan met een toeslag van ongeveer 0,4 cm, die naar binnen wordt gevouwen tijdens het naaien.


Dan kan het appliqueren beginnen, en de bedoeling is dat het een beetje scheef en slordig gebeurd, ook met zichtbare steken als je dat wilt, of garen in een afwijkende kleur.
Rondjes hoeven niet rond te zijn, lijnen niet recht.... het lijkt zo fijn om nu eens niet zo precies te hoeven werken, en zo makkelijk, maar niets is minder waar.
Ik moet mezelf echt geweld aan doen en dan nog lukt het me niet echt.


De zonnebloemen zijn klaar....


Echt geprobeerd om slordig te naaien....zucht...... :-(


De twee leuke kipjes...


Het geheel op lichte achtergrondstof naaien, nog gezellig een knoopje toevoegen, doet Janet ook meestal :-)
Daarna het geheel op een stevig karton spannen, zodat het kan staan.
Je kunt het ook inlijsten natuurlijk.


Het is maar klein, de afmeting van de voorstelling is 17 x 12 cm.
Ziet er aardig uit, maar ik vind het te netjes, moet dus nog flink oefenen om het meer in de stijl van Janet te maken, want dat vind ik nou net zo leuk.


Mijn kleine Terra is er wel helemaal ondersteboven van :-)
(mag haar hondenkleedje wel eens in de wasmachine stoppen)

Ga maar weer verder met waar ik wel goed in ben, mijn Vogeltuinquilt verder quilten, maar er komt vast nog wel een keertje een "Janet" schilderijtje langs op mijn blog.
Ik wens iedereen een hele fijne week. Ze beloven volgend weekend 30 graden... ben benieuwd.
Liefs,
Floor

13 opmerkingen:

 1. De naam Janet Bolton zei mij niet gelijk wat toen ik het las, maar ik herken de voorkant van het boek In een Patchworktuin wel, dus ik heb er wel eens van gehoord. Haar techniek is inderdaad heel anders dan al het "nette" wat we gewend zijn, maar daardoor wel erg leuk en leerzaam om eens te proberen. Ik vind dat je er toch prima in geslaagd bent, het ziet er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat leuk dat je dit laat zien en er van verteld. Het werk van Janet kende ik niet, maar met dit soort werk heb ik afgelopen winter kennis gemaakt bij de adventquilt van Quilt mania..... Ik ben op de nette toer gegaan, want het spontane naïeve lukte me nog niet. Ik vind de jouwe echt al heel goed, want het is heel moeilijk! Complimentjes!
  Steekjesgroetjes, Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach wat een leuke schilderijtjes. Vooral die met de kindjes op het strand. Jouw zonnebloemen zijn mooi geworden, maar wel erg netjes, hihi. Raar is dat hè dat het niet lukt om slordig te werken, . Voor de musical opleiding van mijn dochter heb ik ook twee jaar geholpen met kostuums maken, vond het zo lastig dat het zo slordig ging, ach vanuit de zaal zag je het toch niet zei men steeds, maar ik kon er niet aan wennen. Succes met je quiltsteekjes. Groetjes, Brigitta

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens dat de creaties van Janet Bolton super leuk zijn. Ik heb er diverse gemaakt, o.a. ook de kipjes uit dat gele boekje.
  Het lastige is dat ik veel te netjes maak, terwijl haar werken uitstralen alsof ze het zo 'maar even' doet, en dat geeft dat leuke effect. Succes. Ik kijk al uit naar je volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had ook nog nooit van haar gehoord Floor maar haar werkjes zijn erg leuk. Lijkt me inderdaad nog een hele toer om zo nonchalant 'slordig' te werken maar het is je prima gelukt hoor! Heb je het nog niet gehoord? we nemen wat hitte van hier mee terug naar Nederland........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, ik ben er ook van ondersteboven hoor. Wat een moed om daar aan te beginnen! Omdat je, zoals je ook laat blijken, eigenlijk altijd heel precies werkt. Dan is dit toch weer een uitdaging. Ik vind het enig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk blokje is het geworden. Ik heb die boekjes ook maar heb er nog nooit wat mee gedaan.... lijkt me inderdaad lastiger dan je zo in eerste instantie zou denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog nooit van gehoord of gezien
  Het is prachtig en leuk ook.
  Lijkt me freubelen zo klein patroontje
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mensen die altijd netjes en precies willen werken is het niet eenvoudig om slordig aan de slag te gaan.
  Vind je werkje heel mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is een heel andere techniek dan wij gewend zijn maar ik vind de kipjes heel goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij zijn groot gebracht met het idee dat alles netjes moet zijn en dan wordt het moeilijk om het anders te doen. Maar ik vind het wel lef hebben dat je er mee aan de slag durft te gaan. Het zijn trouwens wel hele lieve bloemen en kipjes geworden.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat leuk allemaal weer, ik ben ook fan van haar, de perfectie van het imperfecte, die twee boeken heb ik ook, haar nieuwste (nog) niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar het mag toch wel netjes? Het lijkt me een leuk werkje om met kleindochters te doen, gewoon eerst zelf een tekening maken en die dan naaien van oma's lapjes.

  BeantwoordenVerwijderen