vrijdag 14 januari 2011

Canadese Rode Kruis quilt gekocht!

Van de week heb ik op Marktplaats (mijn 2e "verslaving" na het quilten) een oude quilt gekocht uit de 2e wereld oorlog, die destijds aan de mensen in Nederland en België geschonken werden door het Canadese Rode Kruis.
De quilt is dus 66 jaar oud!
Deze mevrouw (woont net over de grens in België) had er 2 in de verkoop, de ene wit met 2 gekleurde randen van patchwork en een crazy quilt met hier en daar wat patchwork blokken er tussen.
Nu houd ik eigenlijk niet van crazy quilts, mij te druk en te "slordig", maar deze had het helemaal!
Ik heb direct geboden, en na wat heen en weer bieden met een andere persoon, werd hij voor mij gereserveerd.

Het viel niet mee om de quilt goed te fotograferen, maar zo krijg je toch een goede indruk van de verscheidenheid aan lapjes.
Hij is zo leuk, je blijft er naar kijken!
Gisteren al vast wat losse naadjes gerepareerd, en dan zie je pas goed hoeveel verschillende stofjes er gebruikt zijn.
Bloemetjes stof met grote en kleine bloemen, streepjes, ruitjes, kersen, hondjes, bootjes, blaadjes en effen stofjes. Te veel om op te noemen!
Dan denk ik bij elk lapje: waar komt dat vandaan? Is het van een oude jurk, overhemd of blouse, of misschien en "echt" patchworklapje?
Wie heeft die kleding nog gedragen toen, vroeger in de jaren 40?
Wie heeft die lapjes aan elkaar genaaid?
Als ze toch eens hun verhaal zouden kunnen vertellen...... ik zou er een boek van kunnen schrijven, maar helaas ze houden hun mondjes en moet ik er maar naar raden en zelf verhalen verzinnen.


En verder...... wie heeft er allemaal onder deze quilt gelegen, welke mensen - die het door de oorlog zo moeilijk hadden - zijn door deze quilt warm gehouden, welke mensen heeft deze quilt troost geboden?
De mevrouw van wie ik hem gekocht had, kon me er wel iets over vertellen:
Haar oma heeft destijds deze quilt gekregen in de oorlog.
En zij had er later, als ze bij haar oma logeerde, ook nog onder geslapen.
Zij vond toen ook die lapjes zo mooi en kon er eindeloos naar kijken.
Haar moeder vond later dat die "armoedige dekens" maar eens vervangen moesten worden, want die oorlogsdingen legde je toch niet meer op bed. Pas veel later belandde ze in een kist.
Toen haar oma overleed, heeft ze de quilts gekregen en nu ze wat oude werd (nog steeds jong hoor!) ging ze toch eens wat opruimen en wilde ze de quilts weggooien.
Door toedoen van haar man kwamen ze ( gelukkig) op Marktplaats terecht, en deze nu bij mij, waar hij boven in de slaapkamer op de bank komt te liggen, dus ver van de hond en de kat.
Eigenlijk konden ze het niet geloven dat er nog iemand op zou willen bieden, maar ze waren direct verkocht. Quiltliefhebbers genoeg toch!

Dit etiket zit nog achter op de quilt. Een leuk "bewijs" natuurlijk en zo te zien is de quilt ook vaak gewassen.


En zo te zien ook lang en veel gebruikt. Heel jammer van deze ernstige slijtage plek, maar ik ga dat restaureren door en een bij passend lapje overheen te appliceren.
Maar nu is wel goed te zien dat hier katoenen pluksel als vulling is gebruikt, toch weer heel anders dan wat we tegenwoordig gebruiken. (klik op de foto's om ze te vergroten)

 


Hier nog wat foto's van de leuke verscheidenheid aan lapjes, ik kan er niet genoeg van krijgen.
Ik hoop dat jullie er ook een beetje van genieten!
Vanmorgen was ik op les bij Maria en zij had hem heel erg graag van me willen overnemen, maar ik zal hem voor haar reserveren in mijn testament, hoewel ik hoop dat we allebei 90 jaar worden, dus helaas Maria!

17 opmerkingen:

 1. Jeetje Floor, wat een pracht van een quilt! En het verhaal erbij, geweldig! Ik heb er van genoten en natuurlijk ook van de mooie foto's die je gemaakt hebt. Ik vind de quilt er nog schitterend uitzien, de kleuren zijn nog mooi helder. Ik kan me zo voorstellen dat je af en toe eens onder die quilt gaat zitten en dan maar kijken en aaien en denken aan de mensen die er onder geslapen hebben en wat zij hebben meegemaakt. Joh, misschien krijg je wel zo veel inspiratie dat je er een boek over gaat schrijven, zou dat even leuk zijn en dan zelf ook zo'n quilt gaan ontwerpen en maken. Ach hemel, ik draaf een beetje door, geloof ik, maar ik ben dan ook helemaal enthousiast geworden door jou.
  Je bent een bofferd en ik wens je heel veel plezier van deze aankoop!

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Floor!!! Ik ben helemaal ondersteboven. Wat een pracht. Wat geweldig om zoiets in bezit te hebben. Ken jij het boek van An Keuning: De verbindende kracht van quilts? Dat gaat over quilts die Mennonieten uit Amerika naar Nederland stuurden in de 2e wereld oorlog. Een heel bijzonder en ontroerend boek. De schrijfster heb ik ook ontmoet. Ik zal je een link sturen, daar kan je foto's van haar zien.
  Heel fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via Chris kom ik bij je. Wat een geweldige quilt !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een beauty Floor! Geweldig om te zien wat voor een prachtige stoffen en kleuren ze toen al hadden. Zeker 1 om te koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ohhh, wat bijzonder!!!
  zoiets zou haast in een museum moeten liggen!
  zoals er gewerkt is, doet me dat een beetje denken aan de rokken die in de oorlog gemaakt werden!
  prachtig, wat een kostbaar bezit, veel succes met repareren en geniet ervan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben via Chris bij jou gekomen. En dat was een goede tip van Chris. Wat een prachtig bezit deze quilt. Heb natuurlijk meteen even naar beneden gescrolled en las over het herlezen van oude quiltmania's. Ik herkende dat direct Ik doe dat tegenwoordig ook en verbaas mij er steeds weer over, dat sommige quilts mij nu opvallen terwijl ik mij niet kan herinneren ze eerder gezien te hebben. Grappig he.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook via Chris op je blog gekomen. Wat een schitterende quilt heb je geoogst. Spannend als je aan het bieden bent. Prachtige lapjes zitten er in.Heerlijk om al die verhalen er bij te bedenken.
  Groetjes, Marianne K.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig Floor, dat je dit prachtige werkstuk met zo'n verhaal hebt gekocht, ik kan me voorstellen dat je er super mee in je nopjes bent ! ! !
  (Ik kom ook via Chris)
  Fijn weekend Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Floor.
  Heerlijk he om via die lieve Chris op jou blog te belanden om zob iets mooi's te zien.
  Als die quilt eens praten kon en vertellen van al het lief en leed dat ze heeft meegemaakt.
  Jou jaar is in elk geval goed begonnen.
  Heel veel plezier er mee.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een rijkdom om zo'n mooie waardevolle quilt te mogen bezitten {en aanraken}.
  Dank je wel voor het laten zien. Heb heerlijk van de foto's en jouw verhaal zitten genieten.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Floortje,

  Geweldig mooi dat je die quilts hebt kunnen 'redden'. Want ze zijn heel bijzonder. Chris schreef het al, de boek en verhaal van Ann Keuning- Tichelaar is heel aangrijpend. Het gaat over deze quilts.
  Ik weet zeker dat ze heel enthousiast zal zijn als ze over jou lappendekens hoort. Mocht je er belangstelling voor hebben, ik heb het boek, dan mag je hem wel van me overnemen. Er is ook een C D bij.
  Chris heeft mijn adres.

  Hartelijke groeten van Jantje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Floor, ik kom ook via Chris je prachtige quilt bekijken. Heel mooi en bijzonder. Doet me meteen weer denken aan de tentoonstelling van "De verbindende kracht van quilts", die ik vorig jaar bezocht in Nijmegen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Floor,ik kom ook via Chris naar je quilt kijken..Wat een bijzondere quilt! En wat leuk dat hij nu in je bezit is,geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je moet maar eens zoeken in Google wat daar nog allemaal over te vinden is..

  Ik mail wel een paar url's.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Floor, Wat leuk die poppen, weer een nieuw
  object om te doen! maar wel leuk hoor... ik vroeg me af of ze ook kinderen hebben en zijn ze allemaal zonder gezicht? Affijn ik hoor het wel als ik dinsdag kom, veel plezier met het quilten!
  Groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Floor, mag ik je foto van het Rode Kruisetiketje en de quilt gebruiken voor een vrijwilligerskrant van het Rode Kruis?
  flevoland@redcross.nl

  BeantwoordenVerwijderen