zondag 2 januari 2011

Mola's

Ik ben gek op Mola's, ze zijn echt schitterend!
Voor wie niet weet wat Mola's zijn: dat is een gedeelte van de kleding die de Kuna indianen dragen.
De vrouwen maken deze Mola's, maar de mannen dragen ze ook.
Ze worden gemaakt van 3 of meerdere lagen gekleurd katoen. Het zijn verschillende kleuren, maar bovenop ligt meestal zwart of donker rood.
Dan worden er figuren uitgeknipt en geappliceerd op de volgende laag, en daarna nog een keer zodat de onderliggende kleuren in het zicht komen.
Er komen nog verschillende kleinere gekleurde lapjes onder en ook bovenop, en er wordt vaak veel geborduurd, zodat het een kleurig geheel wordt. Het zijn ware kunstwerken, die heel precies genaaid en geborduurd worden.

Dit is één van mijn mooiste Mola's (klik voor een vergroting). Je kunt aan de randen zien dat het een origineel gedragen Mola is, de stof van de blouse zit er nog aan.
Tegenwoordig worden de meeste Mola's speciaal voor de toeristen gemaakt. Deze is gekocht in 1985.
De Kuna indianen wonen op de San Blas eilanden die bij Panama liggen.
Inmiddels ben ik in het bezit van 6 originele Mola's die in mijn huiskamer en in mijn atelier hangen.

Natuurlijk wilde ik dat zelf ook proberen.
Als je op mijn diashow klikt, en de foto's in groot formaat verschijnen, kan je er 2 zien die ik gemaakt heb.
Ik heb er een tasje van gemaakt, dat ik veel gebruik.
Vlak voor de kerstdagen heb ik weer een Mola gekocht die ik op Marktplaats vond. Daar heb ik trouwens de meeste gekocht en één op een Mola tentoonstelling.

Ik heb hem in de kamer boven mijn Mariabeeldjes verzameling gehangen.
De afbeelding van de Mola vind ik heel erg mooi, ook al is hij heel anders dan de andere, maar jammer genoeg is hij van dichtbij gezien erg slordig genaaid en nogal rafelig. Maar hij hangt daar vrij donker en het ziet er toch erg mooi uit, dus hij mag blijven.
Ik heb nog plannen liggen voor een Mola quilt en daarvoor heb ik er al 2 klaar, maar het schiet verder nog niet erg op. Maar ideeën zijn er genoeg.

Wat was het vandaag prachtig weer!
Nadat we de kerstspulletjes opgeborgen hadden op zolder, ging ik een wandeling maken met mijn hondje.
Op een beschut bankje gezeten in het park, heerlijk met mijn ogen dicht in de warme zon......(met mijn voeten in de sneeuw) dromen van mijn tuin vol bloemen, ik kan niet wachten! Eerst maar eens op zoek gaan naar de eerste sneeuwklokjes.

2 opmerkingen:

  1. Ze zijn inderdaad heel bijzonder. Zelf heb ik heel veel met Afrikaanse kunst en dat vertaat zich regelmatig in mijn quilts. Heb er ook een flinke stapel quiltboeken van. Zijn Mola's ook in quilts te "vertalen"?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Floor. Om bij het laatste te beginnen: ik droom ook al van een tuin vol bloemen, kijk maar eens op mijn site.
    Prachtig zijn die mola's. Zo kunstig. Het lijkt me een enorm geduldwerk en ook heel precies. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

    BeantwoordenVerwijderen